Javna obravnava Zakona o interventnih ukrepih za zagotavljanje toplote za prebivalstvo v Šaleški dolini

Javna obravnava Zakona o interventnih ukrepih za zagotavljanje toplote za prebivalstvo v Šaleški dolini

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v javno obravnavo in medresorsko usklajevanje posredovalo predlog Zakon o interventnih ukrepih za zagotavljanje toplote za prebivalstvo v Šaleški dolini. Namen zakona je sprejetje nujnih začasnih ukrepov za dobavo toplote in s tem oskrbo s toplotno energijo za prebivalce, javne ustanove in gospodarstvo Šaleške doline (v Mestni občini Velenje in Občini Šoštanj) do vzpostavitve alternativnih virov za proizvodnjo toplote.

Zainteresirana javnost lahko pošlje pripombe do 25. 10. 2024.

Ker Šaleški dolini (Mestna občina Velenje in Občina Šoštanj) grozi prekinitev dobave toplote in industrijske pare zaradi finančno nevzdržnega položaja Termoelektrarne Šoštanj, ki na tem območju edina razpolaga z zadostnimi proizvodnimi viri toplote za pokrivanje potreb regije, se s predlogom zakona določa sprejetje nujnih začasnih ukrepov za dobavo toplote odjemalcem regije. Prekinitev dobave toplote regiji ima izrazito negativne socialne in gospodarske posledice, ki se zaradi vpetosti regije v gospodarstvo Republike Slovenije izrazijo na državni ravni.

Šaleški dolini bo s sprejemom interventnega zakona zagotovljeno nadaljnje obratovanje Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) in Premogovnika Velenje (PV), s tem pa tudi oskrba s toplotno energijo 35.000 prebivalk in prebivalcev doline ter lokalnega gospodarstva. Spreminja se primarni namen obratovanja TEŠ, iz proizvodnje električne energije v proizvodnjo toplotne energije. Novi režim, ki ga predvideva interventni zakon, bo deloval do zagotovitve novega, nadomestnega vira ogrevanja, predvidoma do leta 2030, skladno z že sprejetimi načrti obeh občin za prestrukturiranje sistema daljinskega ogrevanja v dolini. 

S predlogom zakona se določajo nujni ukrepi in postopki za izvajanje obvezne državne gospodarske javne službe proizvodnje in dobave toplote distributerju toplote na območju Mestne Občine Velenje in Občine Šoštanj, z namenom in ciljem nemotenega zagotavljanja toplote v Mestni občini Velenje in Občini Šoštanj kot materialne javne dobrine, dokler je ni možno zagotavljati na trgu. Proizvodnja in dobava toplote distributerju toplote je v javnem interesu zaradi zadovoljevanja javnih potreb prebivalstva in pravnih subjektov, do zagotovitve alternativnih proizvodnih virov za dobavo toplote.

Obdobje trajanja gospodarske javne službe je prilagojeno Trajnostnemu načrtu za distribucijski sistem toplote za geografsko območje Mestne občine Velenje in Občine Šoštanj 2022 do 2033, ki ga je za Mestno občino Velenje in Občino Šoštanj sprejelo Komunalno podjetje Velenje januarja 2023. Slednji predvideva opustitev rabe toplote iz TEŠ do leta 2030.

Predlog zakona predvideva plačilo nadomestila TEŠ-u za izvajanje gospodarske javne službe za zagotavljanje toplote v obdobju od začetka 2025 do konca 2029 v ocenjenem skupnem znesku 833 milijonov evrov, ki bi se krilo iz državnega proračuna. Od tega znaša ocenjena vrednost potrebnih nadomestil za obratovanje za zagotavljanje toplote 680 milijonov evrov, kar se bo praktično v celoti pokrilo s povečanimi prihodki iz dividend energetskih družb, preostali del pa je odplačevanje kredita za nasedlo naložbo, kar je prav tako nujno za obratovanje TEŠ v za obdobje trajanja interventnega zakona. Trenutni predlog predvideva tudi, da bi se ta sredstva zbirala na namenski proračunski postavki, saj bi s tem zagotovili transparentnost in neposredno povezanost med pobranimi dobički in stroški nove gospodarske javne službe, prav tako pa bi se pobrani dobički lahko porabljali tudi skozi več let, saj se bi ohranjali samo za točno določen namen.

Interventni zakon je eden v vrsti zakonov, ki omogočajo začetek preobrazbe šaleške energetike. Interventni zakon bo omogočil, da se pospešeno pripravita tudi oba zakona, ki sta ključna za preobrazbo Šaleške doline in sicer Zakon o zapiranju PV in Zakon o prestrukturiranju SAŠA regije. Zakona bosta skladno z Nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda zagotovila celotni regiji dejanski pravičen prehod. Oba zakona sta tudi že v pripravi.

Za preprečitev težko popravljivih in nevzdržnic posledic za prebivalstvo, javne ustanove in gospodarstvo na območju Slovenije pripravljalec zakona predlaga Vladi RS obravnavo zakona po nujnem postopku. Predlog zakona se bo v času javne obravnave in medresorskega usklajevanja lahko še dopolnjeval.

Zainteresirana javnost lahko morebitne pripombe na predlog zakona v času javne obravnave pošlje na predpisanem obrazcu za pripombe na e-naslov: gp.mope@gov.si najkasneje do 25. 10. 2024. Javnost lahko spremlja postopek sprejemanja predpisa tudi preko enotne vstopne točke za sodelovanje javnosti  E-demokracija.

Podrobnosti

Vir: MOPE


Dolžina: 3 minutno branje
Objavljeno: 21. Oct. 2024