Piškotki

Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

Poznamo več vrst oziroma kategorij piškotkov: nujno potrebne za delovanje spletne strani, analitične piškotke za anonimno sledenje uporabnikom za izboljšanje spletne strani ter oglasne piškotke za pripravo primernih oglasov.

Vsem kategorijam je skupna časovna omejenost njihovega trajanja.

Piškotki lahko torej izvajajo nekaj pomembnih funkcij, kot je na primer personalizacija spletnega mesta, izboljšanje uporabniške izkušnje in podobno.

Katere piškotke uporabljamo na spletnem mestu novicnik.si?

Ime piškotka Namen Trajanje
_gat Piškotek za spremljanje obiska (Google Analytics) Do konca seje
_gaid Piškotek za spremljanje obiska (Google Analytics) Do konca seje
_ga Piškotek za spremljanje obiska (Google Analytics) Do konca seje
_dc_gtm_UA Piškotek za spremljanje obiska (Google Analytics) Do konca seje
novicnik_session Piškotek se uporablja za shranjevanje in identifikacijo uporabnikovega edinstvenega ID-ja seje za namen upravljanja uporabniške seje na spletnem mestu Do konca seje
XSRF-TOKEN Piškotek ki služi edinstvenemu ID-ju, ki preprečuje CSRF napad 1 uro
cookie_consent Piškotek si zapomni vašo odločitev o uporabi piškotkov 365 dni

Onemogočanje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.