Konferenca Women4Sport v Portorožu: Enakopravnost in vključenost v športnih organizacijah

Konferenca Women4Sport v Portorožu: Enakopravnost in vključenost v športnih organizacijah

Portorož, Slovenija – V čudovitem obmorskem okolju Portoroža je potekala konferenca Women4Sport, katere glavni cilj je spodbujanje enakosti spolov v športu ter krepitev integritete, etike in varnega športnega okolja. Dogodek je združil strokovnjake, športnike, predstavnike športnih organizacij in odločevalce iz Slovenije ter širše regije.

Konferenco sta odprla Franjo Bobinac, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez, in mag. Dejan Židan, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. V uvodnih nagovorih sta poudarila pomen sodelovanja in razvoja športne politike, ki mora biti vključujoča za vse deležnike.

Prvi del konference je bil posvečen vprašanju integritete, etike in varnosti v športu. Na okrogli mizi, ki jo je moderirala dr. Maja Smrdu, so sodelovali ugledni strokovnjaki, kot so dr. Rožle Prezelj, varuh športnikovih pravic in olimpijec, Gregor Rankel z Direktorata za šport pri MGTŠ, Mirjam Kline državna tožilka Vrhovnega sodišča, dddr. Joca Zurc z Univerze v Mariboru, Peter Levič, glavni inšpektor Inšpektorata Republike Slovenije za šport, Mitja Jager iz Uprave kriminalistične policije ter Peter Dokl, vodja oddelka za športnike in olimpijske vrednote OKS-ZŠZ in olimpijec. Razprava je izpostavila nujnost močnih zakonodajnih okvirjev, ki bi preprečevali zlorabe in nepravilnosti ter zagotavljali varno in vključujoče športno okolje za vse.

Osrednji del konference je obravnaval ženske v športu. Na okrogli mizi, ki jo je vodila novinarka Anja Hlača Ferjančič, so vrhunske športnice in strokovnjakinje, mag. Katja Koren Miklavec, dobitnica olimpijskega odličja in predsednica Odbora za športnike in olimpijske vrednote OKS-ZŠZ, Andreja Leskovšek McQuarrie, olimpijka in članica Komisije za enakost spolov pri OKS-ZŠZ, Helena Valas, vodja sektorja za enake možnosti pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Edina Domazet, generalna sekretarka Jadralne zveze Slovenije ter Lena Gabršček, vodja kariernega centra OKS-ZŠZ in paralimpijka, delile svoje izkušnje in raziskovale rešitve za povečanje zastopanosti žensk na vodilnih položajih v športnih organizacijah. Poudarile so, da enakost spolov v športu ni le vprašanje pravičnosti, temveč tudi izboljšanja kakovosti športa in družbe kot celote.


Razprava je osvetlila pomanjkljivo zastopanost žensk na vodilnih položajih. Ključno je, da ženske aktivno kandidirajo za te položaje, saj njihova prisotnost prinaša raznolikost perspektiv,
kar vodi k boljšim in celovitejšim rešitvam. Raznoliki vodstveni timi bolje razumejo potrebe različnih skupin in zagotavljajo, da so interesi vseh deležnikov upoštevani. Za spodbujanje žensk k vodilnim vlogam je nujno ustvariti podporno okolje, ki vključuje mentorstvo, dostop do izobraževalnih programov ter priložnosti za razvoj vodstvenih veščin. Organizacije bi morale aktivno promovirati uspešne ženske kot vzornice, kar mladim dekletom daje vedeti, da so karierne poti v športu in vodenju dosegljive. Panelistke so izpostavile tudi potrebo po sistemskih spremembah, vključno z uvedbo kvot in izboljšanjem medijskega poročanja o ženskih športnicah.

Konferenca je prav tako poudarila vlogo športnih organizacij pri gradnji vključujoče športne skupnosti. Enakopravnost med ženskami in moškimi ne pomeni le pravne enakosti, temveč tudi enako prepoznavnost in družbeno moč. Udeleženci so razpravljali o tem, kako povečati udeležbo žensk na vodilnih mestih in zakaj je to ključno za izboljšanje upravljanja v športu. Izpostavljeno je bilo prizadevaje Mednarodnega olimpijskega komiteja pri uveljavljanju politik enakosti spolov, kar se je jasno pokazalo na zadnjih olimpijskih igrah v Parizu, kjer je bila uravnotežena zastopanost žensk in moških med športniki in športnicami ter športnimi dogodki. Udeleženci konference so razpravo zaključili s spodbudo, da športne organizacije in institucije še naprej sodelujejo ter oblikujejo trajne rešitve za zagotavljanje vključujočega in pravičnega okolja za vse deležnike v športu, ne glede na njihov spol.

Udeleženci so razpravljali tudi o prilagojenih orodjih in strategijah za spodbujanje enakopravnosti na vodilnih položajih v športnih organizacijah. Sodelovanje partnerjev v projektu Women4Sport, Olimpijski komite Bosne in Hercegovine, Olimpijski komite Hrvaške, Olimpijski komite Albanije, Olimpijski komite Črne Gore, nevladna organizacija BRAVO in Verlab Institute,  jasno dokazuje, da lahko šport postane še močnejši dejavnik za pozitivne družbene spremembe, če bo deloval kot odprt in vključujoč prostor, kjer se vsakomur zagotavljajo enake možnosti za uspeh. Vse to je omogočila tudi Evropska komisija preko programa Erasmus+, ki ključno prispeva k financiranju teh prizadevanj in omogoča razvoj trajnostnih rešitev.

VIR: OKS

Dolžina: 3 minutno branje
Objavljeno: 21. Oct. 2024