Na voljo 15,4 milijona evrov za subvencije naprav za proizvodnjo električne energije iz OVE

Na voljo 15,4 milijona evrov za subvencije naprav za proizvodnjo električne energije iz OVE

Datum objave:

21. oktober 2024


Avtor:

Polona Bahun


Avtor fotografij:

Freepik


Borzen je objavil nov javni poziv za dodeljevanje pomoči v obliki neposrednih nepovratnih sredstev za investicije v nove proizvodne naprave za proizvodnjo električne energije iz OVE in toplote ter za hranilnike električne energije in toplote v kombinaciji s proizvodnjo energije. Prijavo je možno oddati od danes dalje.
 

Nepovratna sredstva so namenjena pravnim osebam, zadrugam, fizičnim osebam, ki opravljajo pridobitno dejavnost in samoupravnim lokalnim skupnostim za nakup in vgradnjo nove proizvodne naprave ali nove proizvodne naprave v kombinaciji z novim prigrajenim hranilnikom.

Nepovratna sredstva so na voljo za vetrne elektrarne, skupnostne vetrne elektrarne, kotle na lesno biomaso, toplotne črpalke z inštalirano izhodno močjo večjo od 50 kW (VODA – VODA; SLANICA (zemlja)/VODA), toplotne črpalke z inštalirano izhodno močjo večjo od 50 kW (ZRAK – VODA), toplotne sprejemnike sončne energije z inštalirano močjo večjo od 50 kW, hranilnike električne energije in hranilnike toplote.

V okviru javnega poziva je skupaj na razpolago 15,4 milijona evrov nepovratnih sredstev. Skupno dodeljena pomoč posameznega projekta ne sme presegati intenzivnosti pomoči, ki se izračuna na podlagi posamezne višine podpore glede na tehnologijo in dejanske skupne stroške projekta in znaša: do 45 odstotkov skupnih stroškov za velika podjetja, do 55 odstotkov skupnih stroškov za srednja podjetja in do 65 odstotkov skupnih stroškov za mikro in mala podjetja.

Vlogo za prijavo projekta za dodelitev pomoči lahko prijavitelj odda izključno preko spletne aplikacije Borzena z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila. Vloga je moč oddati od danes naprej do objave zaključka javnega poziva v uradnem listu RS.

VIR: Naš Stik

Dolžina: 1 minutno branje
Objavljeno: 21. Oct. 2024