STA novice / Parlamentarni odbor predlaga dodatna posvetovanja glede sprememb pri omrežnini

STA novice / Parlamentarni odbor predlaga dodatna posvetovanja glede sprememb pri omrežnini

petek, 18.10.2024

Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor Agenciji za energijo predlagajo, da glede novega sistema zaračunavanja omrežnine opravi dodatna posvetovanja z relevantnimi deležniki. Na današnji seji, ki je potekala na zahtevo NSi, so slednji očitali, da je novi sistem preveč zapleten, kar je direktorica agencije Duška Godina zavrnila.

Nov način obračuna omrežnine je za povprečnega uporabnika nerazumljiv in preveč zapleten, je na današnji seji odbora ocenil poslanec NSi Janez Žakelj.

Kot poudarjajo v NSi, dogovorjeno obračunsko moč enostransko določajo elektrooperaterji, uporabniki pa nimajo pravnega varstva, da bi se na izračun lahko pritožili. Uporabniki prav tako ne morejo v realnem času spremljati končne porabe, so pa presežno porabo nad dogovorjeno obračunsko močjo dolžni plačati, je opozoril Žakelj.

Po prepričanju NSi se bodo z novim obračunom omrežnine bistveno povečali stroški za električno energijo srednjih in velikih podjetij.

Največje breme novega sistema pa bodo po Žaklejevem prepričanju nosili tisti, ki so vlagali v zeleni prehod in so na svoje hiše namestili sončne elektrarne, saj država zanje spreminja pravila za nazaj, kar vpliva na ekonomičnost njihovih investicij.

Članom odbora DZ za infrastrukturo so v NSi zato predlagali, da na seji sprejmejo sklep s pozivom Agenciji za energijo in vladi k odstopu od novega načina obračuna omrežnine. Člani odbora so sklep zavrnili.

Direktorica Agencije za energijo Duška Godina je navedbe NSi zavrnila. Kot je zatrdila, nov sistem ni tako zapleten, kot se ga predstavlja v javnosti. "Res pa gre pri gospodinjskih odjemalcih, ki do sedaj niso bili merjeni, za novost. Prav zato smo uvedli prehodno obdobje, da sistem spoznajo in ugotovijo, da jim ob nespremenjenih navadah ni treba skrbeti," je pojasnila.

Trditev, da elektrooperater enostransko določi odjemalsko moč, odjemalec pa nima pravnega sredstva, je Godina označila za popolnoma napačno.

Pravno varstvo je po njenih besedah zagotovljeno, odjemalec, ki se z odločitvijo elektrooperaterja ne strinja, lahko zahteva, da elektrooperater ponovno preveri, ali obračunska moč temelji na pravilnih podatkih. Če elektrooperater nato ugotovi, da so meritve pravilne in se odjemalec še vedno ne strinja, se lahko poda zahtevo za odločanje na Agencijo za energijo.

Glede navedb o nezmožnosti spremljanja obračunske moči v realnem času in plačevanja presežne moči je Godina zatrdila, da v prehodnem obdobju gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem, ki do sedaj niso bili merjeni, presežna moč ne bo obračunana, če dogovorjene moči, predlagane s strani elektrooperaterja, ne bodo spreminjali.

Kot je dejala, je dogovorjena moč določena na podlagi treh največjih konic oziroma obremenitev omrežja na podlagi 15-minutnih meritev, zato se po mnenju agencije ob nespremenjenih navadah odjemalcem ni treba bati prekoračitve. Obenem je opozorila, da je v Sloveniji vsem odjemalcem, ki bodo obračunavani na podlagi 15-minutnih merilnih podatkov, zagotovljen brezplačen lokalen dostop do merilnih podatkov v realnem času prek uporabniškega vmesnika na pametnem števcu.

Zavrnila je tudi očitke, da bodo največje breme novega sistema nosili tisti, ki so nameščali sončne elektrarne. Lastniki sončnih elektrarn, ki so vključeni v shemo letnega net meterigna, v primeru, da bodo še vedno proizvedli več električne energije, kot je bodo prevzeli iz omrežja, po besedah Godina ne bodo za energijo in za omrežnino iz naslova prevzete energije plačali ničesar.

"Bodo pa plačali več iz naslova moči, kar je pa odvisno od njihovih porabnikov in navad," je dejala.

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen je poudarila, da je agencija neodvisni regulator energetskih trgov in vlada tako nima vpliva na njeno strokovno delo. Vlada po njenih besedah tako "ne more od ničesar odstopiti".

Seršen in nekateri poslanci Svobode so se obenem obregnili ob ime točke dnevnega reda, s katerim v NSi trdijo, da bodo ljudje z novim sistemom obračuna omrežnine "plačevali prisilno solarizacijo Slovenije". Po njihovem mnenju gre za populističen naslov.

V poslanskih skupinah Svoboda in Levica so odboru predlagali dva sklepa. S prvim bi odbor predlagal Agenciji za energijo, da opravi dodatna posvetovanja z relevatnimi deležniki in sprotno preverja delovanja novega obračuna. Z drugim sklepom pa bi odbor agenciji predlagal, da vsaj za določeno prehodno obdobje spremeni in prilagodi višino tarifnih postavk na način, da bodo razlike med časovnimi bloki in sezonami manjše.

Oba sklepa so člani odbora sprejeli brez glasu proti.

Po novem sistemu, ki je začel veljati z oktobrom, bo omrežnina obračunana glede na dejansko rabo omrežja, tarife so določene po časovnih blokih v posameznem dnevu ter različno v zimski in poletni sezoni. Po navedbah Agencije za energijo je cilj razporediti obremenitev omrežja in zagotoviti pravičnejše plačevanje omrežnine.

VIR: Tax Fin Lex

Dolžina: 4 minutno branje
Objavljeno: 21. Oct. 2024