STA novice / Zagovornik s priporočilom za boljši predlog novele zakona o sodnih izvedencih

STA novice / Zagovornik s priporočilom za boljši predlog novele zakona o sodnih izvedencih

petek, 18.10.2024

Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Zagovornik načela enakosti predlaga dopolnitev predloga novele zakona o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih, ki je v zakonodajnem postopku. Zaradi varstva pred diskriminacijo na podlagi starosti naj se dopolni tako, da bo utemeljeno, zakaj bi sodnim izvedencem, cenilcem in tolmačem samodejno prenehal status ob dopolnitvi 75 let.

Vladni predlog novele zakona o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih vsebuje tudi določilo, ki bi lahko pomenilo diskriminacijo na podlagi starosti, je v priporočilu DZ opozoril zagovornik načela enakosti Miha Lobnik. Med razlogi, po katerih sodnim izvedencem, sodnim cenilcem in sodnim tolmačem samodejno preneha status, je namreč dosežena starost 75 let, pri tem pa v zakonu niso navedene nobene utemeljitve, zakaj naj status preneha ravno pri tej starosti.

Zagovornik zato priporoča dopolnitev zakona tako, da bo možno presojati, ali gre pri postavitvi zgornje starostne meje za dopustno izjemo od prepovedi diskriminacije ali pa naj se ta iz zakona črta.

Zagovornik je DZ priporočil še, naj v predlogu zakona opusti izraz izguba poslovne sposobnosti. Kot je opozoril, od uveljavitve družinskega zakonika leta 2019 odvzemi poslovne sposobnosti niso več mogoči, možno pa je posameznika postaviti pod skrbništvo.

Zagovornik predlaga, naj odvzem statusa sodnega izvedenca, sodnega cenilca ali sodnega tolmača vežejo na pogoj, ko bi bila oseba s pravnomočno odločbo postavljena pod skrbništvo tako, da ne bi mogla samostojno opravljati pravnih poslov, ključnih za opravljanje navedenih dejavnosti.

Ob tem je priporočil, naj bo zagotovljeno, da se bo v vsakem primeru posebej ugotavljalo, ali gre ob postavitvi osebe pod skrbništvo za takšne omejitve, zaradi katerih bi bilo dopustno odvzeti status sodnega izvedenca, sodnega cenilca ali sodnega tolmača.

Predlog novele zakona o sodnih izvedencih, cenilcih in tolmačih je vlada potrdila v začetku septembra in ga poslala DZ v obravnavo po rednem postopku.

Z njim naslavlja problematiko pomanjkanja in starostne strukture trenutno imenovanih sodnih izvedencev, cenilcev in tolmačev, katerih povprečna starost je 62 let. Med predlaganimi ukrepi je vzpostavitev nove evidence razpoložljivosti izvedencev, cenilcev in tolmačev, ki bo omogočila sodišču in upravnim organom lažji in hitrejši dostop do strokovnjakov, ki jih potrebujejo za imenovanje v konkretni zadevi.

Novela vsebuje tudi rešitve za optimizacijo in administrativno razbremenitev postopkov strokovnega sveta za sodno izvedenstvo, sodno cenilstvo in sodno tolmačenje, ministrstva za pravosodje ter imenovanih sodnih izvedencev, cenilcev in tolmačev.

VIR: Tax Fin Lex

Dolžina: 2 minutno branje
Objavljeno: 21. Oct. 2024