Celje s Špelo Strašek s prvim vpisom v Register nesnovne kulturne dediščine

Celje s Špelo Strašek s prvim vpisom v Register nesnovne kulturne dediščine

Kot 121. enota nesnovne kulturne dediščine je bilo v Register nesnovne kulturne dediščine vpisano klobučarstvo, njegova nosilka pa Celjanka Špela Strašek, ki s svojim delom skrbi za ohranjanje in razvoj klobučarske in modistovske obrti. Preko dela Špele Strašek se Celje zdaj nahaja tudi na zemljevidu Registra nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

»Klobučarstvo in modistovska obrt sta v slovenskem prostoru skoraj že povsem izginila. Obstaja le še nekaj posameznih klobučarjev in modistk, ki to obrt negujejo in jo prilagajajo sodobnim potrebam in željam. Skozi čas se spreminjajo tako oblike in stili klobukov in različnih pokrival kakor tudi njihova vloga in pomen. Dandanes se pojavljajo kot del kolekcij v visoki modi, gledališčih, kot modni dodatki ali kot del uniforme različnih skupin in poklicev. Še delujoči klobučarji in modistke na temelju nekdaj le mestne obrti, o kateri pričajo številni arhivski viri, še vedno uporabljajo tradicionalne tehnike izdelovanja klobukov, pri čemer v duhu časa v svoje znanje vključujejo tudi nove materiale in tehnike, vse pogosteje pa se jim pridružujejo tudi nove generacije oblikovalk pokrival in dodatkov za lase,« je v Registru nesnovne kulturne dediščine vpisano kot utemeljitev vpisa klobučarstva, kot nosilka pa z blagovno znamko Boho Headwear navedena Špela Strašek iz Celja. Pobudo za vpis v register so podali v Muzeju novejše zgodovine Celje, predlog za vpis pa je pripravil koordinator varstva nesnovne dediščine Slovenski etnografski muzej. 

V Sloveniji deluje le še nekaj klobučarjev, skoraj stoletno tradicijo Klobučarstva Tomažin in dela celjskih modistk pa v Celju nadaljuje klobučarka Špela Strašek. »Hvaležna sem, da mi je bil mojster Tomažin pripravljen pokazati tradicionalne tehnike izdelave klobukov in mi v uporabo celo predal orodja, da lahko danes njegovo tradicijo nadaljujem,« je povedala Špela Strašek, nosilka 121. enote nesnovne kulturne dediščine. Pod slednjo je v registru še zapisano, da »to znanje spretno vpeljuje v sodobne trende in tako skrbi, da klobučarska dediščina ostaja živa in se razvija za prihodnost. Ob tem pa s svojo vpetostjo v lokalni skupnosti skrbi, da se ohranja tudi zavedanje in identiteta klobučarstva in tradicija modistovske obrti med prebivalci in obiskovalci Celja« (Vir: RNSD | ISKD (gov.si)). Špela Strašek unikatne klobuke in pokrivala izdeluje za stranke iz Slovenije in tujine, z delavnicami in urbanimi dogodki skrbi za promocijo klobučarstva in izdelovanja pokrival, sodeluje z umetniki, modnimi kreatorji, ustvarjalci kreativnega sektorja, spodbuja trajnostne prakse ter se aktivno vključuje v drugo dogajanje v starem mestnem jedru Celja.

»V Celju smo veseli prvega vpisa v Register nesnovne kulturne dediščine, saj s tem ohranjamo bogato tradicijo in jo s sodobnimi pristopi oživljamo ter predstavljamo na način zanimiv tako za lokalno skupnost kot za turiste, ki obiščejo naše mesto,« je ob novici o vpisu v register povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje. Slednji v mestu ob Savinji skrbi za kulturne prireditve, mestni marketing in promocijo.

PR - Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje

/
Dolžina: 2 minutno branje
Objavljeno: 26. Jul. 2024