Hidroelektrarne še naprej s polno paro

Hidroelektrarne še naprej s polno paro

Datum objave:
9. julij 2024

Avtor:
Brane Janjič

Proizvodni rezultati hidroelektrarn v prvih petih letošnjih mesecih napovedujejo še eno izjemno leto, čeprav bo za razglasitev nadpovprečne hidroproizvodnje treba počakati še na sicer običajno hidrološko ugodne jesenske mesece.

Ugodne hidrološke razmere, ki so nasmehe na lica upravljalcev hidroelektrarn risale že od začetka tega leta, so se nadaljevale tudi maja, saj so hidroelektrarne na Savi, Dravi in Soči peti letošnji mesec v prenosno omrežje oddale za kar 35 odstotkov več električne energije, kot je bilo sprva predvideno z letošnjo elektroenergetsko bilanco. S skupno oddanimi 553,4 milijona kilovatnih ur so tako primerljive rezultate z majem lani presegle za  dobrih osem odstotkov. Zavidljivi so tudi proizvodni rezultati za prvih pet letošnjih mesecev, saj so hidroelektrarne v prenosno omrežje v tem času oddale že 2 milijardi 227,3 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za dobrih 34 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju in tudi za 47 odstotkov nad prvotnimi bilančnimi pričakovanji. 

Tudi sicer so proizvodni podatki v navedenem obdobju obetajoči, saj je bilo iz domačih virov v prenosno omrežje v prvih petih letošnjih mesecih oddanih že 5 milijard 402,7 milijona kilovatnih ur električne energije ali za 4,5 odstotka več kot v istem obdobju lani in tudi za nekaj več kot 14 odstotkov več, kot je bilo sprva načrtovano z elektroenergetsko bilanco. Poleg izjemne proizvodnje hidroelektrarn sta k tem spodbudnim rezultatom pomemben delež prispevali tudi termoelektrarna Šoštanj, ki je v prenosno omrežje oddala milijardo 127,6 milijona kilovatnih ur ali za skoraj tretjino več, kot v enakem lanskem obdobju, in nuklearna elektrarna Krško, ki je kljub rednemu remontu, k pokrivanju potreb po električni energiji prispevala milijardo 988,2 milijona kilovatnih ur električne energije.

Sicer pa so odjemalci iz prenosnega omrežja v prvih petih letošnjih mesecih skupaj prevzeli 4 milijarde 690,4 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 4,7 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. Od tega je odjem petih distribucijskih podjetij znašal 4 milijarde 148,1 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 4,9 odstotka manj kot lani. Neposredni odjemalci pa so v tem času prevzeli 377,6 milijona kilovatnih ur oziroma za 2,9 odstotka manj kot lani. Za enak odstotek je bil v primerjavi z lani manjši tudi odjem ČHE Avče, ki je za potrebe črpanja iz prenosnega omrežja v prvih petih letošnjih mesecih prevzela 164,8 milijona kilovatnih ur električne energije. 

VIR: Naš Stik
Dolžina: 2 minutno branje
Objavljeno: 09. Jul. 2024