Ljupka Vrteva med finalistkami Inženirke leta 2023

Ljupka Vrteva med finalistkami Inženirke leta 2023

V okviru iniciative Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost, se je med letošnjih deset nominirank za Inženirko leta 2023 uvrstila tudi Petrolovka Ljupka Vrteva iz Razvoja prodajnih rešitev za javni sektor in industrijo. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje Inženirka leta. Inženirka leta 2023 bo znana na slavnostni prireditvi 16. januarja 2024 v Cankarjevem domu. 

Ljupka Vrteva je razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne v družbi Petrol. Študij je zaključila na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Razvila je edinstveni računalniški program mehanskega prezračevanja stavb, sedaj pa se ukvarja s projektiranjem novih, bolj učinkovitih sistemov.Njena želja po inženirskem poklicu se je pojavila že v otroštvu: »Kot otrok sem želela svojo domišljijo pretvoriti v nekaj, česar se lahko dotaknem oz. vidim z očmi, kar me je tudi pripeljalo do inženirske poti.« Tako se je po zaključku srednje šole v Makedoniji odločila, da bo sledila svojim sanjam in se pri 18. letih odpravila na študij strojništva na Univerzo v Ljubljani.Ponosna je na svoj uspeh in pogum, da je postala inženirka. »Imam priložnost, da svojo zgodbo prenesem mladim dekletom. Da je vsaka sposobna slediti svojim željam in bo prišel trenutek v življenju, ko bo hvaležna ter ponosna nase, da se je opogumila in odločila za inženirski poklic.« Pravi, da je znanje najmočnejše orodje, mladim pa svetuje: »Vsaka zmore vse. Vsaka ima krila, samo poleteti mora.

O izboru 

Izbor, ki je nastal na pobudo podjetja Siemens Slovenija, je del iniciative Inženirke in inženirji bomo!. Poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade s sodelujočimi partnerji. Na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, s svojimi glasovi enakovredno vplivajo štiri skupine oz. déležniki izbora: nominiranke za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in profesorji srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev. 

Metka Škofic, urednica projekta Inženirke in inženirji bomo!, o strukturi letošnjih kandidatk: »Letos smo prejeli 37 prijav na razpis Inženirka leta. Skupno imamo v šestih letih tako že 215 kandidatk za nominacijo Inženirka leta. Kandidatke prihajajo večinoma iz industrije, predvsem iz razvojno naravnanih podjetij, pa tudi iz akademskih krogov in raziskovalnih institucij. Za razliko od preteklih let so letos med prijavljenimi kandidatkami prevladovale inženirke računalništva in informatike. Kar 11 jih je bilo. Sledilo je področje strojništva, elektrotehnike, kemije in smeri Naravoslovno tehniške fakultete.« 

Predstavitve vseh nominirank so na spletni strani Inženirka leta

VIRT: Petrol
Dolžina: 2 minutno branje
Objavljeno: 01. Dec. 2023