NEK ponovno v omrežju

NEK ponovno v omrežju

Datum objave:
20. november 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik
Konec tedna je Nuklearna elektrarna Krško ponovno začela proizvajati električno energijo in jo oddajati v omrežje. Moč elektrarne postopoma povečujejo, trenutno (20. 11. 2023) elektrarna po podatkih Elesa proizvaja približno 490 MWh električne energije.

Krško nuklearko so z omrežjem ponovno sinhronizirali v petek ob 21.37, sporočajo iz NEK, potem ko so organizacije, ki jih je pooblastila Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV), po neodvisnem nadzoru aktivnosti podale pozitivno mnenje za zagon.

V izjavi ob ponovnem zagonu elektrarne je predsednik uprave NEK, Gorazd Pfeifer, povedal: »Nuklearna elektrarna Krško je uspešno zaključila vsa potrebna dela in testiranja, ki so bila potrebna ob odkritju odstopanja v začetku oktobra. Pridobili smo tudi vsa potrebna dovoljenja in pripravili elektrarno na nadaljnje varno in zanesljivo obratovanje do načrtovanega remonta v aprilu naslednjega leta.«

Pohvale zaposlenim, ki so v tednih od zaustavitve s strokovnimi in zanesljivimi partnerji uspešno opravili vsa korektivna dela, so izrazili tudi pri Gen energiji, ki je 50-odstotni lastnik elektrarne.

Spomnimo: v poznih večernih urah 4. oktobra so v NEK zaznali povečano puščanje primarnega hladilnega kroga v zadrževalnem hramu, zato so 6. oktobra preventivno zaustavili elektrarno, čeprav je bilo puščanje (45 l/h) približno petkrat manjše od mejne vrednosti pogojev obratovanja.

Po zaustavitvi in ohlajanju so odkrili mesto puščanja – luknjico velikosti šivankinega vboda na zvaru reducirnega dela cevovoda v bližini reaktorske posode. V NEK so se preventivno odločili za menjavo dela cevovodov na obeh krakih sistema za varnostno vbrizgavanje reaktorske posode, čeprav se je puščanje pojavilo le na enem cevovodu.

Da bi opravili sanacijo, so morali izprazniti reaktorsko posodo in 121 gorivnih elementov prestaviti v bazen za izrabljeno gorivo, sledila je menjava dela cevovodov na obeh straneh priključnega sistema reaktorja. Popravilo je izvajal originalni dobavitelj opreme – podjetje Westinghouse, v sodelovanju z lokalnimi izvajalci. Približno 100 delavcev je moralo najprej opraviti usposabljanja – varilci in pripravljavci cevi so morali biti validirani oziroma preverjeni za vsako aktivnost, ki so jo izvajali v zadrževalnem hramu, zato so za njihovo usposabljanje pripravili modele jaška, ki po velikosti in razporeditvi ustreza prostoru ob reaktorski posodi, in novega cevovoda.

V nuklearki poudarjajo, da puščanje ni ogrozilo jedrske varnosti, saj je bilo v mejah, ki omogočajo normalno obratovanje, prav tako ni bilo izpustov radionuklidov v okolico.

Vsa dela v nuklearki je spremljala Uprava RS za jedrsko varnost ter druge pooblaščene organizacije, kot sta Inštitut za metalne konstrukcije in Inštitut za varilstvo.

VIR: Naš Stik
Dolžina: 2 minutno branje
Objavljeno: 20. Nov. 2023