Odjem elektrike v prvi polovici leta manjši od lanskega

Odjem elektrike v prvi polovici leta manjši od lanskega

V prvih šestih letošnjih mesecih je bilo iz prenosnega omrežja prevzetih dobrih 5,47 TWh električne energije, kar je bilo za 4,6 odstotka manj kot v enakem času lani.

Podatki o prevzemu električne energije iz prenosnega omrežja v prvi polovici leta kažejo, da se je odjem še zlasti zmanjšal s strani distribucijskih podjetij, ki so s skupno prevzetimi 4 milijardami 808,3 milijona kilovatnih ur za lanskimi primerjalnimi rezultati zaostali za 5,3 odstotka. Poznavalci opozarjajo, da je sicer treba te podatke jemati z določeno rezervo, ker vanje ni vključen odjem iz samooskrbnih elektrarn, katerih število hitro narašča. Na drugi strani pa so se neposredni odjemalci s prevzetimi 461 milijoni kilovatnih ur precej približali lanskim številkam, saj je bil dejanski dojem le za 0,6 odstotka manjši od primerljivega lanskega. Za šest odstotkov več električne energije kot v lanskem prvem polletju pa je za potrebe črpanja prevzela črpalna elektrarna Avče, ki je tako od začetka leta do konca junija iz prenosnega omrežja prevzela 201,3 milijona kilovatnih ur. 

Odjemalci v Sloveniji so tako v prvih šestih letošnjih mesecih iz prenosnega omrežja prevzeli 5 milijard 470,5 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 4,6 odstotka manj kot v enakem času lani in tudi za 5,9 odstotka manj od prvotnih bilančnih napovedi.

VIR - https://www.nas-stik.si/

Dolžina: 1 minutno branje
Objavljeno: 26. Jul. 2024