Podeljena priznanja inovacijam regije Posavje za leto 2024

Podeljena priznanja inovacijam regije Posavje za leto 2024

Brestanica, 10. junij 2024 - Posavje je bogatejše za štiri zlate, osem srebrnih in štiri bronasto nagrajene inovacije. GZS Posavska gospodarska zbornica, Krško je, v partnerstvu z MGTŠ, SPIRIT Slovenija in tradicionalnimi podporniki inovativnosti, tokrat enaindvajsetič podelila priznanja najboljšim inovacijam v regiji.

ZZa nacionalna priznanja, ki bodo 10. septembra podeljena na Dnevu inovativnosti 2024, kandidirajo štiri najvišje ocenjene inovacije:
  • GEN-I, d.o.o. – Pametno upravljanje in optimizacija zasebne polnilne infrastrukture
  • Kovis d.o.o. – Kolesni zavorni disk za visoko-hitrostne vlake (350km/h) XNET
  • Mint sports, Nino Žičkar s.p. – MINT Fast Forward Vision+ RX
  • Willy Stadler d.o.o. – Razžičevalec bal iz odpadkov
Na letošnji razpis je prispelo šestnajst inovacijskih prijav iz enajstih podjetij, kjer je sodelovalo 70 inovatork in inovatorjev in ena razvojna skupina. Na podelitvi sta udeležence nagovorila Gorazd Pfeifer, predsednik Posavske gospodarske zbornice, Krško in Vesna Nahtigal, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije. Delo ocenjevalne komisije pa je predstavil njen predsednik dr. Gregor Škorc.
 
Inovatorjem in udeležencem dogodka so tudi letos svojo inovativnost predstavili dijaki Šolskega centra Krško-Sevnica. Projektno nalogo Model hidravličnega bagra so izdelali dijakinje in dijaki 4. razreda tehniške gimnazije. Dijak 4. letnika Tjaž Nanut pa je predstavil svoj izdelek, ki ga je izdelal v sklopu poklicne mature. Za glasbeno obarvane trenutke je poskrbel harmonikaš Jakob Štigl.
 
 
Zlata priznanja
* Po abecednem redu podjetja prijavitelja
 
Podjetje: GEN-I, trgovanje in prodaja električne energije, d.o.o. 
Inovacija: Smart charge         
Inovatorji;: Neža Maklin, Ivana Milev, Rok Majerčič, Matija Gubanec Hančič, Vid Seražin, Jurij Šteblaj, mag. Andrej Šajn, Tomaž Rakar, Milka Karadža, Nuša Zidarn, Rok Jarc, Jernej Nose, Lev Prislan, Andreja Smole, Anja Ilič, Milan Nikolić, Jan Ajdovec
Produkt Smart Charge je odgovor na aktualne spremembe na področju energetike (omrežninski akt) in trende ter trajnostne zavednosti, ki govorijo v prid rasti števila električnih vozil. Razvili smo rešitev upravljanja polnjenja elektrificiranega voznega parka podjetij, kjer optimiziramo polnjenje večjega števila vozil, ki na parkirišču ali garaži stojijo več ur. Skozi optimizacijo polnjenja glede na tarifne bloke po novi omrežnini omogočamo podjetju prihranke in vzpostavitev trajnostnega razvoja hkrati pa podjetja s polnjenjem aktivno pomagajo pri ohranjanju ravnotežja v omrežju.
 
Podjetje: Kovis d.o.o.            
Inovacija: X NET ZAVORNI DISK ZA VISOKE HITROSTI          
Inovatorja: Uroš Grivc, David Deržič
Inovacija se nanaša na tehnično rešitev na svetovni ravni - kolesni zavorni disk za visoko-hitrostne vlake (350 km/h), katerega sestavni del je novo razvit prosto gibajoč očesni vijak, s katerimi je zavorni disk pritrjen na kolo vlaka. Novost je tudi hladilna konstrukcija XNET, pri kateri ima zavorni disk znatno nižje ventilacijske izgube in bo pripomogel h varčevanju pogonske energije. Inovacija ima pomemben prispevek k prehodu na krožno gospodarstvo in k blažitvi podnebnih sprememb.
 
Podjetje: Mint sports, Nino Žičkar s.p.        
Inovacija: Športna sončna očala MINT Fast Forward z dioptrijo
Inovator: Nino Žičkar
Očala MINT Fast Forward Vision+ RX predstavljajo revolucionarno inovacijo na področju športnih sončnih očal. Gre za prva športna očala narejena po meri z dioptrijo uporabnika. Steklo je brušeno po dioptriji in v enem samem kosu vgrajeno v okvir očal, kar pomeni, da nimajo okornih vstavkov in adapterjev oziroma izvrtin. Športna sončna očala MINT Fast Forward Vision+ RX so prva tovrstna rešitev izdelave in vgradnje dioptrijskih stekel v okvir športnih sončnih očal.
 
Podjetje: Willy Stadler d.o.o.           
Inovacija: Razžičevalec          
Inovatorja: Rok Mežič, Tilen Mlakar
Razžičevalec bal iz odpadkov je naprava za odstranjevanje vezave (večinoma žic) iz bal, ki so lahko vezane v eni (enojno) ali dveh (dvojno) oseh. Običajno deluje znotraj linije za mehansko ločevanje odpadkov, lahko pa se uporablja zgolj kot samostojni stroj za razžičevanje. Bale prihajajo po vstopnem traku do stroja, med delovnim procesom se žice odreče, zvije v kolobar in loči na svoj trak, osnovni material bale pa gre po izstopnem traku na nadaljnjo obdelavo.
 
 
Srebrna priznanja
 
Podjetje: CNC Borštnar d.o.o.
Inovacija: Racing podvozje za klasična vozila          
Inovatorja: Marko Kozmus, Marko Borštnar
Podjejte CNC Borštnar d.o.o., je pod blagovno znamko PG-Racing razvilo povsem novo podvozje za klasična vozila znamke Ford Mustang. Z povsem novo zasnovanim podvozjem želimo izboljšati vozne lastnostni in nastavitve na samem podvozju za bolj udobno vožnjo. Uporabljeni so najboljši materiali, kateri so skrbno izbrani in izdelani na sodobnih CNC centrih z visoko natančnostjo.
 
Podjetje: GEN-I d.o.o.           
Inovacija: ChatGEN-I  
Inovatorji: Sandi Kavalič, Lev Prislan, Borut Sluban, Rok Majerčič, Jurij Šteblaj, Nace Zavrtanik, Milan Nikolić, Nina Kocbek, Alenka Potočnik, Špela Filipič, Rok Istenič
"ChatGEN-I je interni digitalni pomočnik. Zaposlenim preko naravnega jezika v klepetalniku nudi hiter dostop do internih, javnih ali specifičnih informacij. Sodelavce razbremeni pri delu, jih opremi z novimi znanji ali obogati njihov nabor idej za oblikovanje rešitev. Podjetju tako nudi večjo varnost svojih zaposlenih in svojih podatkov.
ChatGEN-I pomaga optimizirati vsakdan naših sodelavcev, s tem pohitri naše delovne procese in ima posledično ugodne poslovne učinke."
 
Podjetje: Nuklearna elektrarna Krško d.o.o.          
Inovacija: Testni kabinet za kalibracijo, verifikacijo in testiranja 
Inovatorji: Ivan Švalj, Matjaž Kukovičič, Zdravko Huzak, Davor Rožman, Nataša Kovjanović, Žiga Radkovič, Mirsad Mujakić, David Žarn, Žan Levičar
Izdelava testnega oz. šolskega kabineta za sisteme 7300, NIS, FNIS, Yokogawa in AOV. Izdelan je univerzalni sistem na katerem se izvajajo šolanja, inicialne kalibracije, verfikacije in testiranja komponent omenjenih sistemov. Uporabljane so tehnologije 3D tiskanja, izdelave tiskanih vezij, CNC obdelava in druge.
 
Podjetje: STILLES d.o.o., Inženiring in notranja oprema Sevnica  
Inovacija: HydroCLTBond      
Inovatorji: Razvojna skupina Stilles
HydroCLTBond predstavlja revolucionarno inovacijo v procesu priprave lesa za CLT. Ta tehnologija omogoča inovativno vodno razprševanje, ki aktivira površino lesa, omogoča globlje prodiranje lepila in izboljšuje mehanske lastnosti izdelkov. Posledično se povečuje kakovost in trajnost lepilne vezi ter optimizira količina potrebnega lepila, kar zmanjšuje okoljski vpliv.
 
Podjetje: TPV AUTOMOTIVE d.o.o.   
Inovacija: Namenski CNC stroj          
Inovatorji: Tomislav Klarić, Miran Ferenčak, Žiga Nadu, Denis Kovač, Peter Rozman, Boštjan Bele, Kristjan Kežman, Katja Sajtl, Nenad Rađenović
"V podjetju TPV Automotive, d.o.o. smo, za potrebe sestave nosilca baterije VOLVO, razvili unikaten in v celoti avtomatiziran vrtalni avtomat za obdelavo aluminijastih profilov. Inovacija predstavlja izboljšavo obstoječega procesa izdelave profilov na CNC stroju.
S pomočjo inovacije je obdelava izdelkov hitrejša, natančnejša, zanesljivejša, učinkovitejša. Povečala je zanesljivost in učinkovitost proizvodnje in s tem znatno zmanjšala proizvodne stroške."
 
Podjetje: TPV AUTOMOTIVE d.o.o.
Inovacija:  Optimizacija varilnega procesa aluminijastih profilov  
Inovatorji: Gregor Jordan, Mario Leskovec, Nataša Rostohar
V podjetju TPV Automotive smo pri robotskem MIG varjenju aluminijastih ekstrudiranih profilov optimizirali takt procesa. S povečanjem premera žične elektrode, spremembo varilnih parametrov, hitrosti robota in optimizacijo gibov smo povečali takt procesa za 8%. Prav tako smo morali rešiti problem varjenja tankega in debelejšega materiala z isto varilno žico ne da bi pri tem zmanjšali kakovost zvara.
 
Podjetje: TPV AUTOMOTIVE d.o.o.   
Inovacija: Optimizacija življenjske dobe mešalnih čepov pri varjenju s trenjem in mešanjem  
Inovatorji: Dario Novak, mag. Vili Malnarič, Jože Blažinč, Kaja Pirnar
Inovacija obsega optimizacijo mešalnega čepa pri varjenju aluminijastih profilov s trenjem in mešanjem, z namenom podaljšanja življenjske dobe le-tega. Z inovacijo smo uspeli konkretno podaljšati čas varjenja brez prekinitve,  zmanjšati izmet tako varjenih kosov kot mešalnih čepov in posledično zmanjšati strošek celotnega procesa.
 
Podjetje: TPV AUTOMOTIVE d.o.o.   
Inovacija: Robotizirano nalaganje izdelkov v KTL linijo      
Inovatorji: Miran Ferenčak, Nenad Rađenović, Peter Rozman, Miroslav Petan, Martin Povše, Kristjan Kežman, Bojan Duh, Robert Žrlič, Zdravko Bučar
"Za potrebe lakiranja izdelkov so v podjetju TPV Automotive, d.o.o. razvili unikaten avtomatiziran nadzor posluževanja linije za KTL lakiranje. S povsem avtomatiziranim robotskem posluževanjem so izločili vpliv človeške napake, s sistemom pa skozi celoten proces vzpostavili sledljivost izdelkov, povečali varnost in skrajšali čas posluževanja linije.
Inovacija je plod znanja strokovnjakov iz podjetja TPV AUTOMOTIVE,d.o.o. in sledi strategiji ter smernicam industrije 4.0."
 
 
Bronasta priznanja
 
Podjetje: Javno podjetje Komunala Brežice d.o.o. 
Inovacija: Dinamični IntraKom          
Inovatorja: Petra Grajžl, Aleksander Zupančič
Inovacija Dinamični Intrakom predstavlja celovit sistem upravljanja interne komunikacije, ki poleg običajnih kanalov vključuje še najmanj 16 drugih kanalov komuniciranja, kot npr.:  interni mesečni informator, zbor zaposlenih, neformalna druženja, razvojni razgovori, izbor za naj delavca ter spodbuja odprto, transparentno in dvosmerno komunikacijo. S široko razsežnostjo omogoča izboljšanje delovnega okolja, kulture podjetja in produktivnosti zaposlenih.
 
Podjetje: Modic Metal, Klemen Modic s.p.   
Inovacija: Varnostno nihajna vrata   
Inovator: Klemen Modic
Varnostna nihajna vrata služijo kot ograda na vhodih/izhodih različnih podestov, streh, rezervoarjev, tlačnih posod itd. Z omenjenimi vrati je ograda na delovni površini zapolnjena po vsej dolžini in se zaradi mehanizma sama zapira v varni položaj. Največja prednost varnostnih nihajnih vrat je, da se prilagajajo smeri odpiranja in so izvlečna po dolžini, tako, da  imajo razpon prilagajanja različnim odprtinam v ogradi. S tako zasnovanimi vrati, uporabnikom ni potrebno spreminjati obstoječih ograj temveč se naša vrata prilagodijo njim.
 
Podjetje: Nuklearna elektrarna Krško d.o.o.          
Inovacija: Plačni FormNavigator       
Inovatorji: Klemen Turšič, Vida Molan, Kamila Krošelj
Z željo po optimizaciji obračuna plač, podkrepljena  z elektronskimi obrazci, je nastala aplikacija Plačni FormNavigator. Gre za napredno aplikacijo, ki s svojo uporabniško prijazno platformo omogoča enostaven, učinkovit vnos in odobritev podatkov, ki so podlaga za obračun plač. Z natančnimi funkcijami vodenja podatkov omogoča hitro in zanesljivo obdelavo informacij. Z aplikacijo se nadomeščata dva papirna obrazca, kar pomeni bolj trajnostno upravljanje podatkov in hkrati zmanjševanje negativnega vpliva na okolje, povezanega s tradicionalnimi papirnimi obrazci.
 
Podjetje: RAJART, Rajko Požar s.p. 
Inovacija: ZAŠČITA IN POVEZANOST 
Inovator: Rajko Požar
Inovacija 'Simbol zaščite' predstavlja podporo, ki ne le ustvarja občutek zaščite in varnosti, temveč tudi spodbuja dobro počutje posameznika. S svojim originalnim simbolom, ki je ročno vtisnjen neposredno v skriti okvir umetniških slik, ustvarja toplino prostora in občutek varnosti, ki pozitivno vpliva na duševno stanje imetnika in njihovih obiskovalcev. Ta inovacija ne le ščiti pred zunanjimi vplivi, temveč tudi ustvarja prostor za notranji mir in zadovoljstvo.

/

VIR: GZS
Dolžina: 9 minutno branje
Objavljeno: 11. Jun. 2024