Pripravljen sporazum s Hrvaško o solidarnosti pri oskrbi s plinom

Pripravljen sporazum s Hrvaško o solidarnosti pri oskrbi s plinom

Datum objave:
1. december 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
LNG Hrvatska
Vlada je pripravila predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom, ki ga mora potrditi še državni zbor.

Sporazum ureja tehnične, pravne in finančne podlage za izvajanje solidarnostnega mehanizma med državami članicami EU za pomoč pri dobavi plina zaščitenim odjemalcem v skladu z evropsko uredbo o ukrepih za zagotavljanje zanesljivosti oskrbe s plinom. Celoten mehanizem solidarnostne pomoči se sicer aktivira kot zadnja možnost države članice, potem ko je ta izvedla že vse ukrepe za zagotovitev oskrbe svojih zaščitenih odjemalcev, vključno z ukinitvijo dobave plina vsem svojim nezaščitenim odjemalcem. Skladno s sporazumom bo država, ki nudi solidarnostno pomoč, po svojih najboljših močeh izvedla ukrepe v svojem plinskem sistemu, da bi lahko ponudila potrebno količino plina za solidarnostno pomoč pri dobavi plina zaščitenim odjemalcem v državi prejemnici. Država prejemnica se lahko odloči, ali določeno ponudbo sprejme ali ne. Če se odloči za prejem ponudbe za oskrbo s plinom v okviru solidarnostne pomoči, se skladno z evropsko uredbo in sporazumom obveže zagotoviti plačilo prejetega plina.

Izhodišča za omenjeni sporazum so bila sicer dogovorjena že med julijskim obiskom slovenske vladne delegacije v Zagrebu, ko sta minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer in hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davor Filipovič v Banskih dvorih podpisala okvirni sporazum o ukrepih za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom. Predsednik vlade dr. Robert Golob je takrat poudaril, da s tem sporazumom Slovenija dobiva dodatne alternativne poti za oskrbo s plinom, pri čemer je Slovenija zainteresirana tudi za sodelovanje v projektu nadgradnje terminala LNG na Krku. Podoben sporazum je Slovenija že lani podpisala tudi z Italijo. 

VIR: Naš Stik
Dolžina: 1 minutno branje
Objavljeno: 01. Dec. 2023