Reaktor NEK zagnan, elektrarna v pripravah na ponovno vključitev v omrežje

Reaktor NEK zagnan, elektrarna v pripravah na ponovno vključitev v omrežje

Datum objave:
17. november 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik
Iz krške nuklearke sporočajo, da je reaktor ponovno zagnan in da potekajo priprave na sinhronizacijo z omrežjem. Kot so napovedali, bodo konec tedna začeli proizvajati električno energijo. 

Krška nuklearka bo ponovno začela proizvajati električno energijo. Iz elektrarne sporočajo, da so že zagnali reaktor, potekajo pa še priprave na sinhronizacijo z elektroenergetskim omrežjem. Po priključitvi nanj bodo v skladu z obratovalnimi postopki ponovno dvigovali obremenitev generatorja do polne moči.  Do sinhronizacije generatorja z elektroenergetskim omrežje se občasno lahko pojavlja hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega nejedrskega dela elektrarne.

Tako se zaključuje sanacija puščanja, zaradi katere so elektrarno 6. oktobra najprej zaustavili in vzpostavili stanje vroče pripravljenosti, nato pa so po pregledu in ugotovitvi, da bodo potrebne natančnajše preiskave, izvedli hladno zaustavitev.  Sledilo je lociranje puščanja, analiza, usposabljanje in menjava delov cevovodov ob reaktorski posodi. Po dobrem mesecu dni in izrednem remontu se elektrarna te dni tako ponovno vrača v normalno obratovanje. 

Nuklearna elektrarna Krško, ki uspešno deluje že 40 let, je ravno letos pridobila okoljevarstveno soglasje za podaljšanje obratovalne dobe s 40 na 60 let. Do zdaj je elektrarna delovala stabilno in brez večjih izrednih prekinitev, najdaljša nenapovedana prekinitev delovanja elektrarne pa je ravno tokratna.

Elektrarno sicer že čez nekaj mesecev - spomladi 2024 - ponovno čaka zaustavitev obratovanja, tokrat pa gre za predvideno zaustavitev zaradi rednega remonta. 

VIR: Naš Stik
Dolžina: 1 minutno branje
Objavljeno: 20. Nov. 2023