Slovenija bo v Zeleni podnebni sklad prispevala milijon in pol evrov

Slovenija bo v Zeleni podnebni sklad prispevala milijon in pol evrov

Gre za prostovoljni prispevek v skladu z zavezami Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja in Pariškega sporazuma v okviru drugega programskega obdobja sklada za obdobje 2024-2027.

V skladu z zavezami Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (UNFCCC) in Pariškega sporazuma, ki pozivata razvite države k zagotavljanju finančne in tehnične pomoči za mednarodne podnebne aktivnosti, tako blaženja kot prilagajanja na podnebne spremembe v manj razvitih državah, bo Slovenija v drugem programskem obdobju v mednarodni Zeleni podnebni sklad prispevala 1,5 milijona evrov, in sicer letos v višini milijon evrov in prihodnje leto še pol milijona evrov. Financiranje je zagotovljeno v okviru predvidenih ukrepov iz Sklada za podnebne spremembe. 

Slovenija je sicer v okviru prvega programskega obdobja Zelenega podnebnega sklada 2020-2023 že prispevala donacijo v višini milijon evrov. Z mednarodnimi dogovori, ki določajo cilj skupne mobilizacije 100 milijard dolarjev na leto za podnebne ukrepe v državah v razvoju, so razvite države zavezane k stalnemu povečevanju javnega podnebnega financiranja in v tej luči se je Slovenija odločila, da v drugem programskem obdobju poveča obseg napovedanih prostovoljnih donacij v primerjavi s prvim obdobjem.

VIR - https://www.nas-stik.si/

Dolžina: 1 minutno branje
Objavljeno: 26. Jul. 2024