STO ob začetku poletne sezone vabi k varnemu in spoštljivemu doživljanju slovenske narave

STO ob začetku poletne sezone vabi k varnemu in spoštljivemu doživljanju slovenske narave

Poletna sezona vsako leto v čudovito slovensko naravo, zlasti v gorski svet, privablja številne domače in tuje turiste. Slovenska turistična organizacija (STO) zato v tem času še posebej intenzivno poziva k varnemu, odgovornemu in spoštljivemu obnašanju. V tesnem sodelovanju s partnerji na STO ključna sporočila izpostavljamo v vseh svojih promocijskih in komunikacijskih aktivnostih v slovenskem in številnih tujih jezikih. Naš cilj je zagotoviti, da bo slovenska narava ob ustvarjanju nepozabnih spominov sedanjih obiskovalcev ostala vir energije, navdiha, miru, zdravja in dobrega počutja tudi za prihodnje generacije.


Naravne lepote so najpogostejši motiv za obisk Slovenije, ki ga, kot kaže Anketa o tujih turistih 2021-22 (SURS), izpostavlja kar 88 odstotkov turistov. Še dodatno se je trend preživljanja prostega časa v naravi okrepil po pandemiji covida-19. Med top 5 občinami v Sloveniji po prenočitvah so bile v letu 2023 kar tri gorske (Bled, Kranjska Gora in Bohinj). Lani so domači turisti v gorskih občinah ustvarili 20 odstotkov vseh prenočitev oz. 2 odstotka več kot leto prej, tuji turisti pa 35 odstotkov oz. 10 odstotkov več kot leto prej.


Direktorica STO mag. Maja Pak Olaj
ob tem poudarja: »V skladu z vizijo slovenskega turizma 'zelena butičnost: manjši odtis z večjo vrednostjo za vse' si moramo vsi deležniki prizadevati, da bo obisk slovenske narave varen, odgovoren in spoštljiv ter da bomo našo čudovito naravo, eno naših največjih vrednot, ohranili za prihodnje generacije. Na STO ob začetku poletne turistične sezone to še posebej poudarjamo v vseh promocijskih in komunikacijskih aktivnostih. Naša sporočila, oblikovana v tesnem sodelovanju z relevantnimi partnerji, so prijazna in pozitivna, vendar jasno sporočajo želeno ravnanje. Do turistov jih širimo prek vseh naših kanalov, k sodelovanju pri tem pa vabimo tudi destinacije in turistične ponudnike.«


Na področju spodbujanja varnega obiska slovenskih gora STO tesno sodeluje s partnerji, ki so povezani z varnostjo v gorah: z združenjem Slovenia Outdoor, Planinsko zvezo Slovenije, Slovensko policijo, Gorsko Reševalno Zvezo Slovenije, Triglavskim narodnim parkom, Združenjem gorskih vodnikov Slovenije in z Agencijo Republike Slovenije za okolje.

Več o naših aktivnostih na področju spodbujanja varnega obiska gora in odgovornega obnašanja v naravi lahko preberete v medijskem središču STO.

VIR: STO
Dolžina: 1 minutno branje
Objavljeno: 11. Jun. 2024